ENTEN EN ONTWORMEN
Ontwormen:
Wij adviseren om de pups als ze mee gaan naar huis voorlopig even om de twee weken te ontwormen.
Aangezien pups nog alles wat ze op straat tegenkomen op zullen eten, en daar eitjes en parasieten in kunnen zitten, is dat geen overbodige luxe.
Wij hebben de pups ook steeds om de 2 weken ontwormd (Precies elke 14 dagen, omdat eitjes van spoelwormen om de 14 dagen uitkomen…)
Ontwormen kan met milbemax, panacur (3 dagen) of flubernol, welke je allemaal bij de dierenarts moet halen.
Ontwormmiddel wat je in dierzaken kunt halen is minder goed van kwaliteit. (Het beste werkt om deze ontwormmiddelen afwisselend te gebruiken om resistentie te voorkomen)
Eerst ontwormt u een paar keer om de twee weken, daarna 1x per 4 weken en daarna 4x per jaar.
Als er veel honden maar ook katten in uw buurt lopen, waarvan u twijfelt of zij geregeld ontwormd worden, kunt u beter 1x per 2 maanden ontwormen.
Na een pensionverblijf tijdens een schoolvakantie, kunt u ook het beste gelijk ontwormen.
Als u merkt, dat uw pup vaak afwisselend waterdun poept en dan weer wat vaster maar hij is wel erg vrolijk en speels en oogt helemaal niet ziek en eet verder gewoon goed?
Dan heeft hij waarschijnlijk last van Giardya.
Giardya is een parasiet die in straatvuil huist en waar pups nogal gauw last van krijgen, (vooral met katten in de buurt!) omdat ze nu eenmaal nog heel veel van de grond proberen te eten.
Deze parasiet ontregeld de darmflora helemaal, maar is heel goed te bestrijden, door uw pup 3 dagen panacur te geven, 2 weken te wachten, weer 3 dagen panacur te geven, 2 weken wachten en weer 3 dagen panacur te geven.
Ook moet u er dan voor zorgen, dat u al zijn speelgoed, zijn mandje, zijn bench en de vloer goed reinigt met een heet sopje Andy. Daar kan deze parasiet niet tegen.
(Let op! Giardya is besmettelijk voor jonge kinderen en andere jonge dieren)
Als u niet op tijd ontwormd, kan uw hond ook diarree krijgen door wormen. En een ernstige wormbesmetting kan zelfs de hersenbarriere doorbreken en daar zorgen voor epileptische aanvallen!
Wat betreft de inentingen: Pups krijgen bij de fokker hun eerste inenting op 6 weken leeftijd.
De tweede puppyenting dient dan op 9 weken leeftijd te worden gegeven (door de baasjes zelf)
en daarna volgt nog een derde puppyenting op 12 weken leeftijd.
De pups zijn dan een jaar beschermd.
Wij adviseren wel om de pups een cocktail enting te geven wanneer ze 1 jaar oud zijn en ze daarna elke 3 jaar te laten titeren om te kijken of ze nog voldoende zijn beschermd.
Er is nl een grootschalig onderzoek geweest onder een groep honden die 7 jaar lang werd gevolgd en die waren tm 7 jaar nog voor 100% beschermd.
Het is onzinnig om te enten wanneer dit niet nodig is.
De pups worden door de dierenarts op 6 weken leeftijd bij ons helemaal gecontroleerd qua gebit, qua skelet, qua oortjes, hartslag, staartje, naveltje, balletjes etc.
Zijn bevindingen komen dan in het paspoortje van de pup te staan.
Vergeet niet uw paspoortje mee te nemen naar de dierenarts, zodat deze de enting erin kan zetten.
Ons dringend advies is om nooit de enting tegen rabies tegelijk te laten geven met een puppy enting; Heb nl al van diverse mensen gehoord, dat hun pup ernstig ziek is geworden door deze combinatie.
U kunt dan beter de rabiës enting op 12 weken leeftijd geven en dan 2 weken wachten met de 3e puppy enting. (rabiës hoeft overigens alleen te worden gegeven als ze mee naar het buitenland op vakantie gaan..)
Als uw pup of volwassen hond niet zo lekker is, zou ik de afspraak voor de enting uitstellen om te voorkomen dat uw pup ernstig ziek wordt. (Een goede dierenarts zal dit zelf ook adviseren maar er zijn er helaas heel veel bij die nergens naar kijken)
Wat betreft het ontvlooien:
Wij hebben de pups hier met puppyspray van frontline behandelt tegen vlooien. Dit is niet zo’n heel sterk spul en omdat we ze altijd wassen voor het ophalen is de beschermende werking hiervan vrijwel geheel verdwenen als de pups mee naar huis gaan.
Het beste kunt u de pup eerst een paar dagen aan zijn nieuwe omgeving laten wennen en dan pas behandelen met
een ontvlooimiddel, waarbij onze voorkeur heel erg uitgaat naar tickless pet* of een penning van CatanDog’s die gewoon nat mag worden en wel 2 jaar werkzaam is (zie http://www.catandogs.nl/)
*Wij doen de tickless pet zelf alleen maar aan bij onze doodles als we buiten gaan wandelen zodat ze niet continue aan de ultrasone geluidsgolven zijn blootgesteld. Kan me zo voorstellen dat wanneer ze dag in dag uit worden blootgesteld aan ultrasound dit zou kunnen leiden tot indirecte gehoorschade (via de schedel en hersenen).
LET OP: Wij adviseren dringend om nooit te ontvlooien met BRAVECTO!
Daar zijn al heel wat honden aan gestorven of hebben daar ernstige epileptische aanvallen door gekregen.
Ondanks dat blijven dierenartsen BRAVECTO verkopen en beweren dat het een goed en veilig product is.